söndag, januari 27, 2013

Mons Kallentoft / Food Junkie

Bok 3 2013

Mons Kallentoft / Food junkie

Antingen äter man för att leva eller lever för att äta. Jag misstänker att Mons Kallentoft lever för att äta.

Efter en rejäl kväll på krogen drabbas han av en mystisk sjukdom. Efter mycket velande åker han till sjukhuset och ligger där mellan liv och död.

Vi får följa hans tankar från sjuksängen. De är nästan lite drömlika med vakna episoder från sjukhuset,
Då kommer vi till ätandet, vi får följa med till de bästa restaurangerna  i världen och äta den de mest utsökta måltiderna. Han besöker el Bulli den sista säsongen restaurangen har öppet. Sushi och vagyu-biff i Tokyo, biffen kostade mer är min månadslön.
Boken är fylld av god mat, mycket mat och stora upplevelser kring ätandet. Vänskapen till kockar som gör att han kan gör allt lite bättre.

Vad skall man då tycka om denna bok. Jag blev inte hungrig när jag läste den jag blev snarare lite däst. Språket och de sätten den är skriven på gjorde att det blev ett flyt i läsningen. Den skulle nog bli en bra ljudbok och då skulle man nog bli hungrig. Det skulle vara roligt om Cal-Jan Granqvist läste upp den.

Det svåra är vem är kunden som skall läsa en. det är ingen kokbok eller memoar. Den får nog vara ett alternativ till den som vill köpa en bok till en matinresserad som redan har en massa kokböcker. Sen finns de som har hört talas om Anthony Bourdain och vill ha något liknande.

En annan bok om ätande är Muriel Barberys Smaken om en restaurang kritikers tankar om den sista måltiden innan han dör.

Kolla även Anthony Bourdains serie No reservation:
Ett litet smakprov

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar