söndag, november 11, 2012

Nya böcker

Lawrence Block / A drop of the hard stuff. Matthew Scudder är en före detta polis som är jobbar som privatdetektiv i New York. A drop of the hard stuff är den 17:de i serien, böckerna är förhållandevis fristående. Scudder är en nykter alkoholist som möter en gammal vän  som drar in honom i en mord utredning som både riskerar hans liv och hans kamp mot alkoholen.
Om man inte vill börja med bok ett, Sins of the fathers, är bok sex, When the sacred ginmill closes, en bra start punkt. Serien om Matthew Scudder är hårdkokt men om man vill läsa något mera underhållade finns serien om Bernie Rhodenbarr, inbrottstjuv, bokhandlare och kattägare.


Ben Macintyre / Double cross. Böcker om Andra världskriget är bland de mest populära på historia hyllorna i bokhandeln. Oftast handlar dem om Adolf Hitler och de stora slagen. Ben MacIntyre har en trilogi om de små men viktiga episoderna. Double cross är den senaste om dessa udda men viktiga kuggar i krigsmaskineriet. Fem spioner som gjorde att invasionen av Normandie med lyckad.
Vi har:

  • en serbisk Casanova
  • en polsk stridspilot, modell kortare
  • en peruansk playgirl, bisexuell
  • en spansk kycklinguppfödare med livlig fantasi
  • en fransyska som var helt besatt av sin hund
Det skall bli mycket intressant att utforska denna okända del av Andra världskrig.
Jag har läst en tidigare bok av Ben MacIntyre Operation Mincemeat om Mannen som inte fanns. Den innheåller mängder med excentriska personer inom brittisk underrättelsetjänst t ex Ian Fleming, James Bonds skapare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar